Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Višina prispevkov za s.p.-je v letu 2020

    Znana je povprečna plača za lani, kar pomeni, da so znani tudi prispevki espejev, saj so ti vezani na povprečne plače v Sloveniji. Tako kot je navada že zadnjih nekaj let, bodo letos ti prispevki znova nekoliko višji.

    Leta 2019 je povprečna bruto plača v Sloveniji znašala 1.753,84 evra. To je tudi osnova, iz katere se izračunajo minimalni prispevki. Namreč, najnižja zavarovalna osnova za samozaposlene je 60 odstotkov povprečne plače.

    Priporočamo v branje:
    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo


    Glede na lansko povprečno bruto plačo torej lahko izračunamo, da bodo minimalni prispevki za espeje letos znašali 401,97 evra. To je 4,3 odstotka več kot lani.

    Večina espejev z minimalnimi prispevki
    Od leta 2015 (odkar je višina minimalnih prispevkov vezana na povprečno plačo) se prispevki vsako leto zvišujejo. To niti ni nenavadno – v tem času je povprečna plača rasla, hkrati pa se je odstotek povprečne plače, na katerega se računajo minimalni prispevki, zviševal (do zdajšnjih 60 odstotkov, to je maksimum). Tako je minimalna zavarovalna osnova leta 2015 pomenila 54 odstotkov, v letu 2016 56 odstotkov ... Minimalni prispevki bodo tako letos za 22 odstotkov višji kot leta 2015.
     

    Kot pravijo na finančni upravi, je lani 79,5 odstotka zavezancev za prispevke med samozaposlenimi osebami plačevalo "prispevke za socialno varnost od najnižje zavarovalne osnove", torej minimalne prispevke. V ta odstotek so, kot dodajajo na Fursu, vključeni tako tisti z registriranim espejem kot tudi fizične osebe z dejavnostjo (denimo samozaposleni v kulturi).

    Skupaj je sicer po podatkih Fursa v Sloveniji fizičnih oseb z dejavnostjo 113.652, od tega je espejev 99.206. Od tega pa je normirancev fizičnih oseb z dejavnostjo 53.812, normiranih espejev pa je v Sloveniji 45.462 (ni vsaka fizična oseba z dejavnostjo tudi espe; lahko imate denimo registrirano sobodajalstvo, pa niste podjetnik).
     

    Kdaj vam ni treba plačevati polnih prispevkov?

    Tisti, ki na novo odpirajo espe, so upravičeni do oprostitve plačila dela prispevkov. Prvo leto so upravičeni do oprostitve plačila polovice prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ). V drugem letu se ta oprostitev zmanjša, in sicer na 30 odstotkov prispevka.

    Če ste že imeli registriran espe, pa ste ga zaprli, lahko ob novem vpisu espeja v poslovni register na oprostitev plačila prispevkov pozabite. Ta, kot rečeno, velja le ob prvem vpisu v poslovni register.
     

    Pozor, čas obračunov se približuje
    Espeji morate do konca marca na Furs oddati davčni obračun. Tako kot že lani tudi letos obračune oddajate neposredno v eDavke. Ko boste pripravljeni za oddajo davčnega obračuna (DDPO za pravne osebe, DohDej za espeje), boste podatke izpolnjevali v obrazec DohDej (oziroma DDPO). Če boste želeli spremeniti obliko svojega espeja, boste to še vedno lahko storili ob oddaji DohDej. Dodajmo, če boste v obračunu za leto 2019 (torej v tem, ki ga morate oddati do konca letošnjega marca) izpolnili, da želite presedlati z običajnega na normirani espe, boste normiranec postali za leto 2020, torej v davčnem obračunu, ki ga boste oddali leta 2021.

    VIR: Finance.si, 17.02.2020, Špela Mikuš