Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Davkariji davčne izvršbe ni treba niti napovedati, čeprav vam bodo običajno enkrat poslali opomin

    Čeprav se je skupni davč­ni dolg ob polletju glede na isti čas lani zmanjšal za okoli 100 milijonov evrov, na 1,4 milijarde evrov, je vse več težko oziroma pogojno izterljivega dolga. Durs poziva predvsem male dolžnike, naj dolg plačajo, sicer so lahko stroški in seveda tudi obresti tako visoki, da sam dolg krepko presegajo.
    575,7 milijona evrov pogojno izterljivega davčnega dolga (do proračuna, pokojninske in zdravstvene blagajne) ima Durs ob letošnjem polletju.
    524,5 milijona evrov pogojno izterljivega davčnega dolga je bilo ob lanskem polletju.

    Primer: če imate le 20 evrov dolga, je lahko vaš strošek zaradi izršbe na računu 50 evrov in več (odvisno od števila TRR zavezanca in načina davčne izvršbe).

    Kaj vas čaka, če dolgujete državi?

    Kako visok dolg Durs terja?
    Davkarija gre v postopke davč­ne izvršbe, če davek ni plačan v rokih in znesek dolga po enem izvršilnem naslovu presega 10 evrov oziroma če na več izvršilnih naslovih presega 20 evrov. Kot trdijo na Dursu, pospešeno izterjujejo vse davčne dolžnike, in ne le malih.

    Ali DURS davčno izvršbo predhodno napove?
    Ne. Kljub temu pa Durs uporablja možnost opominjanja dolžnikov. Vsakemu davčnemu neplačniku prvič pošljejo opomin pred davčno izvršbo. Če zavezanec v nadaljevanju v celoti ne poravna svojih obveznosti (skupaj z zamudnimi obrestmi), se mu opomin ne pošilja več, temveč se tudi za novozapadle obveznosti takoj začne postopek davčne izvršbe brez predhodnega opominjanja. Povedano drugače: opomin za novozapadlo terjatev se pošlje le, če so bile poplačane vse obveznosti (vključno z vsemi zamudnimi obrestmi) po prejšnjem opominu.

    Kako si izračunate zamudne obresti?
    Za izračun nadaljnjih zamudnih obresti do dneva plačila po opominu je na spletni strani davčne uprave na voljo kalkulator.

    Ali obresti lahko presežejo glavnico?
    Da. Obveznosti, ki nastanejo na podlagi zakona, niso omejene denimo z višino glavnice.
    Kaj se zgodi, če dolžnik nima ne denarja na računu niti ne drugega premoženja?

    Če dolžnik nima nobenega premoženja (ali premoženjske pravice) več, potem dolga ni mogoče izterjati. Nekateri dolžniki (denimo podjetniki) se odločijo tudi za osebni stečaj. Letos jih je bilo že prek 1.500.

    Ali lahko vaš dolg poplača vaš dolžnik?
    Da, tudi terjatve so premoženje. Durs se lahko poplača tudi s terjatvami, ki jih imate do svojega dolžnika, a ob pogoju, da so te izterljive. V postopku izvršbe namreč davčni organ iz poslovnih evidenc svojega dolžnika ugotovi terjatev in izvede postopek davčne izvršbe iz denarnih terjatev dolžnika. Davč­ni dolžnik v tem primeru nima vpliva na ravnanje davkarije, zato tudi ni potrebna njegova aktivnost.

    Kdaj davčni dolg zapade?
    Davčni dolg načeloma absolutno zastara v desetih letih. Izjeme sicer so - denimo, če je dolžnik dolg pred zastaranjem zavaroval s hipoteko na nepremičnini in predlagal sodišču postopek izvršbe...

    Kakšne so možnosti za odplačevanje dolga?
    Dolžnik poslovni subjekt se lahko z davkarijo dogovori za obročno odplačevanje dolga, lahko se dogovori tudi za odlog plačila. Odlog oziroma obročno odplačilo za poslovne sub­jekte sta mogoča skoraj za vse davčne obveznosti, ne pa denimo za globe pa za akontacijo dohodnine od dohodka od dejavnosti ali za akontacijo dohodnine od plač zaposlenim. Prav tako te možnosti ni za plačevanje prispevkov za, denimo, zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ter za obveznosti, za katere vas davkarija že terja.

    Kaj pa, če imate premoženje v Avstriji?
    Če premoženje imate, a ne v Sloveniji, je izterjava načeloma težja. Davkarija sicer lahko uporabi možnost zaprosila za izterjavo in ga posreduje denimo v Avstrijo, če imate premoženje tam. Izterjavo v Avstriji slovenska davkarija lahko zahteva od avstrijskih davkarjev na podlagi odločbe. Dolžnik pa ima možnost, da v upravnem postopku zadevo zavleče. Po novem bodo tudi v Avstriji možne blokade bančnih računov. Blokade davčnih računov niso možne, lahko pa davkarija pobere morebitno dobroimetje na teh računih.

    Koliko trenutno dolgujejo podjetja in podjetniki?

    Na seznamu neplačnikov (ki dolgujejo več kot pet tisoč evrov in je njihova obveznost zapadla že več kot 90 dni) na dan 25. 6. 2014 je objavljenih 4.728 pravnih oseb, ki skupaj dolgujejo 587,8 milijona evrov in 2.558 samostojnih podjetnikov z dolgom v višini 71 milijonov. Na seznamu neplačnikov, ki je bil objavljen pred enim letom, pa je bilo objavljenih 4.523 pravnih oseb z dolgom v višini 561,9 milijona evrov in 2.809 samostojnih podjetnikov, ki so skupaj dolgovali 76,2 milijona evrov.

     Objavljeno: Finance, 21. 7. 2014, http://www.finance.si/, Avtor: Tanja Smrekar